“Memang orang pandang rndah”-Dari dunla korp0rat ke tepi jalan! Tak sanggup bu’rn0ut di ofis, wnita bahagia jual kopi selepas brhenti kerja

Memilih untuk berhenti kerja merupakan satu langkah besar dibuat dalam keh1dupan.

Ada banyak sebab yang mendorong kepada tind4kan itu termasuklah atas alasan mementingkan kesih4tan mntal mahupun fizik4l.

Itulah yang dilakukan Nora Halid, 32, yang mninggalkan dun1a korp0rat setelah bekerja lebih empat tahun di sebuah syarikat.

“Pada mulanya saya cuba bertah4n tapi agak sukar untuk saya teruskan sebab saya banyak masal4h dalaman dengan pengurusan dekat tempat kerja.

“Saya letak jawatan pada Ogos lalu. Sebab utama saya berhenti kerja sebab burnovt (letih ment4l, fizikal dan emosi) dan ment4l breakd0wn. Bunyi macam meng4rut tapi itulah realitinya.

“Jadi saya memilih untuk ‘angkat kaki’ sebab dah tak boleh nak berdepan dengan tugas dan persekitaran tempat kerja. Untuk jaga kesihatan ment4l sendiri dan fikirkan anak-anak, saya tinggalkan syarikat,” ujarnya yang senang disapa Oya.

Bercerita lanjut kepada mStar, Oya meng4kui bahawa berhenti kerja dalam keadaan kegaw4tan ekon0mi bukanlah satu keputu’san yang bijak.

Bagaimanapun, dia nekad memilih untuk mencari ketenangan j1wa berbanding kerjaya stabil kerana sudah tidak gembira dan tidak nampak masa depannya di tempat kerja.

Malah, menurut ibu kepada dua cahaya mata ini, apabila bekerja setiap staf memerlukan pengiktirafan daripada pihak atasan seperti memberikan ganj4ran supaya pekerja lebih berm0tivasi.

Selepas tidak lagi terik4t dengan majikan, Oya kini memulakan kerjaya baharunya dengan berni4ga kopi jalanan dan nasi lemak di kawasan perumahan di Bangsar South, Kuala Lumpur.

“Sekarang saya f0kus berniaga kopi dan nasi lemak. Waktu oper4si saya pilih malam dan lokasinya berdekatan dengan kawasan pejabat dan perumahan.

“Antara sebab saya pilih untuk menjual sebelah malam sebab faham ramai orang ofis yang balik kerja malam dan lap4r nak cari makan. Macam saya kerja dulu siang memang tak sempat nak makan jadi waktu malam balik kerja pen4t baru nak cari makanan,” jelas Oya.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Oya menjual kopi dan nasi lemak di tepi jalan di Bangsar South, Kuala Lumpur.

Meng4kui bahawa kerjayanya terdahulu berbeza dengan apa yang dilakukan sekarang, Oya berkata dia bagaimanapun lebih senang hati dengan pilihan dibuat dan kurang berdepan tek4nan.

Tambahnya, pandangan m4syarakat juga berbeza ketika dia berniaga tepi jalan jika dibandingkan dengan kerjaya sebelum ini namun ia tidak menjadi masal4h buat dirinya.

“Dunia korp0rat dan berniaga tepi jalan ni memang bagaikan dua dunia berbeza. Kerja saya dulu memang orang kata karier yang sangat stabil.

“Pandangan orang pun lain sebab mereka lebih hormat bila kita kerja dekat syarikat-syarikat besar, bila berniaga tepi jalan ni orang pandang rendah sikit. Tapi saya lebih seronok dengan kerja sekarang.

“Bagi saya, dunia korp0rat ni bahagia dekat luar tapi sak1t dekat dalam sedangkan berniaga macam ni nampak sak1t dari segi luaran tapi sebenarnya sangat bahagia kat dalam h4ti,” ujarnya lagi.

Susulan perkongsian Oya yang meraih hampir 400,000 jumlah tontonan di TikTok, warga maya turut berkongsi pengalaman sama bekerja di syarikat besar.

Dalam pada itu, wanita ini turut menitipkan pesan kepada orang ramai sana untuk turut mementingkan kesihatan selain kerjaya.

Menurutnya lagi, kepu’tusan dibuat ini mendapat sokongan penuh oleh suami yang bekerja sebagai ker4ni di Univerisiti Malaya di ibu kota.

“Tujuan asal saya buat video tu bukanlah untuk menggalakkan orang ramai berhenti kerja pejabat tapi lebih kepada nak kongsi pengalaman lama bekerja dalam dun1a korp0rat.

“Tapi apa-apa pun saya bersyukur bila kepu’tusan tu dibuat, suami sangat menyok0ng dan bersetuju. Tanpa semangat daripada dia, saya tak mampu nak lakukan semua ni.

“Naslhat saya untuk orang yang menghadapi situ4si sama macam saya… know your limit. Jaga kesihatan ment4l dan jangan t4kut nak move on. Sentiasa percaya pada rezeki Allah. Kalau dah tak boleh tah4n dengan kerja, rancanglah jalan keluar dari dun1a kerjaya sekarang dengan baik,” ujarnya menutupi kis4h.

Komen Netizen:

 

Sumber : https://www.mstar.com.my/

Sumber Koleksi Viral

 

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment on "“Memang orang pandang rndah”-Dari dunla korp0rat ke tepi jalan! Tak sanggup bu’rn0ut di ofis, wnita bahagia jual kopi selepas brhenti kerja"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*