Wartawan ini ded4h apa akan jadi jika Ismail Sabri menjadi Perdna Mnteri

KALAULAH ISMAIL SABRI JADI PERDNA MNTERI…

 

Ketika aku tulis status ini, khabarnya Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dah dapat sokongan 115 ahli p4rlimen sebagai calon Perdna Mnteri bagi menggantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

 

Kalau jumlah itu betul, maknanya jumlah itu mencukupi untuk Naib Preslden UMN0 tersebut mendapat sokongan majoriti di p4rlimen.

Pun begitu dalam ‘tempoh gentlng’ ini macam-macam boleh berlaku. Mungkin beliau yang akan duduk di kerusi PM, dan mungkin juga orang lain.

 

 

Secara peribadi, aku mula mengenali dan bertemu ‘face to face’ dengan Ismail Sabri adalah sekitar 2001.

Ironinya kami bukan bertemu di pejabatnya yang indah ataupun hotel lima bintang, tetapi di Balai P0lis Tun H.S Lee yang depan Stadium Merdeka dulu hehehe.

Masa tu beliau bersama rakan-rakan UMN0nya buat report p0lis, kes apa aku pun dah tak ingat. Rambutnya hltam lagi, bukan macam sekarang uban penuh atas kepla.

Jadi Mnteri pun belum ketika itu.

Aku tulis pasal Ismail Sabri kerana sepanjang aku jadi wartawan, itulah pertama kali aku interview beliau dan TAK PERNAH lagi sehingga sekarang hahahaha.

Bukan saja interview, seingat aku hanya TIGA KALI je aku jumpa beliau.

Pertama masa kat balai polis itu, kedua aku terserempak dengan beliau masa jalan sorang-sorang kat shopping complex di The Curve, Damansara dan yang ketiga di satu majlis buka puasa dua tiga tahun lepas (gambar kat bawah tu)

Terus terang aku katakan, sepanjang aku jadi wartawan dan editor, bertemu, berbual dan menemuramah pak-pak Mnteri ni boleh dikatakan selalu tetapi entah mengapa, Ismail Sabri adalah Mnteri yang aku jarang sangat berjumpa dan dapat interview.

Bukan sebab beliau sombong atau tak mesra media, tetapi mungkin ditakdirkan kot memang aku tak berkesempatan untuk berbuat demikian dengan lelaki berusia 61 tahun itu.

Mungkin ada hikmahnya kot, sekurang-kurangnya bila aku tulis benda ni, aku takdelah bias.

Begini.

Andai kata betullah beliau jadi Perdna Mnteri, terus terang aku katakan, beliau ‘cukup layak dan cukup sifat’ untuk menjawat jwatan tersebut apatah lagi masa pandemlk ini.

Ismail Sabri, bekas pegvam lulusan undang-undang dari Universiti Malaya itu bukan kecik-kecik anak ye.

Beliau dah pernah menjadi Mnteri kepada lima kementerian besar.

Pernah jadi Mnteri Belia dan Sukan, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Mnteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah sebelum terbaru menjadi Mnteri Kanan (Mnteri Pertahanan), (Klvster Keselamatan) dan Timbalan Perdna Mnteri.

Beliau juga tak banyak k0ntr0versi atau sk4ndal sana-sini.

Aku ingat lagi, masa jadi Mnteri Pertanian dan Industri Asas Tani, beliaulah orangnya yang melancarkan ‘jlhad memer4ngi orang tengah’ hingga mencetvskan kesedaran di kalangan petani, penternak dan nelayan seluruh negara. Masa jadi Menteri Pertanian, at least 200 buat Pusat Pengumpulan Hasil Pertanian (PHP) bagi memer4ngi orang tengah.

At one time, melalui PHP, seramai 40,000 petani, penternak dan nelayan terlibat dalam urusan pembekalan hasil pertanian di setiap pusat pengumpulan yang diwujudkan dan dapat menghasilkan 62,400 tan metrik hasil pertanian dengan nilai jualan sehingga RM250 juta!

Masa jadi Mnteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Ismail Sabri lah yang mencetvskan idea untuk mewujudkan MARA Digital Mall bagi membolehkan orang Melayu menguasai peniagaan ICT. Pada satu ketika MARA Digital Mall pernah untung sampai RM18 juta! Tetapi sayang bila beliau dah tak jadi Mnteri, semuanya dah ‘layv’ macam tu saja.

Daripada segi personaliti pula, semua yang kenal Ismail Sabri akan mengakui beliau jenis orang yang cool dan tenang saja. Bukan jenis berlgak tak tentu hala.

Jarang sangat beliau mengeluarkan kenyataan berbavr k0ntr0versi. Kalau berucap tu takdelah berdegar-degar tetapi ada ‘isi’.

Memang masa pandemlk ni, beliau antara yang sering dikec4m tetapi semua orang tahu betapa beliau antara Menteri paling produktif dalam menjalankan tanggungjawab yang diamanahkan pada bahunya.

Aku bukan nak up lebih-lebih, ini pun belum tentu lagi beliau akan jadi Perdna Mnteri, tetapi kalau tanya aku, seandainya beliau terpilih, aku yakin beliau akan dapat menjalankan tugasnya dengan baik berdasarkan pengalaman dan kebolehan yang dimilikinya.

Tetapi biasalah, kalau kita boleh senaraikan 1,001 kelebihan, orang lain pun boleh senaraikan 1,001 kelemahan beliau.

Namun bagi aku kalau kita terus asyik menyalahkan itu dan ini, sampai ke sudah kita tak akan bergerak ke mana-mana.

At least di FB aku ni, aku tulis apa yang aku rasa. Mungkin aku betul dan mungkin juga aku salah.

Mungkin kalau korang rasa Anwar Ibrahim, Dr. M, Ku Li atau siapa saja lebih layak jadi PM, korang boleh tulis pasal depa kat wall masing-masing. Nak gak aku baca.

Sekurang-kurangnya ini pemerhatian aku sebagai orang yang tak rapat dengan beliau. Tak rapat seperti mana komer dengan dia juga.

Wallahualam bissawab.

kredit: Syahril A. Kadir

Umno sebulat suara sokong Ismail Sabri calon PM

Umno dikatakan mencapai kata sepakat untuk menyokong Ismail Sabri Yaakob sebagai calon perdna mnteri bagi menggantikan Muhyiddin Yassin.

Menurut sumber Umn0, persetujuan itu dicapai hasil pertemuan ahli-ahli p4rlimen parti itu di Kuala Lumpur sebentar tadi.

Beberapa sumber – termasuk dari kem Presiden Umn0 Ahmad Zahid Hamidi – memberitahu Ismail Sabri akan mendapat sokongan semua 38 ahli p4rlimen parti terbabit.

Katanya langkah itu diambil sebagai usaha mengelakkan perpecahan berlaku dalam Umn0.

Semenara itu ahli Majlis Kerja Tertinggi Umn0, Armand Azha Abu Hanifah, dalam hantaran di Facebook berkata, dengan sokongan tersebut ahli p4rlimen Bera itu dijangka akan memiliki sokongan 115 ahli p4rlimen.

Jika menjadi kenyataan, jumlah itu mencukupi untuk naib preslden Umn0 terbabit mendapat sokongan majoriti di p4rlimen.

Sementara itu Azalina Othman Said ketika ditanya mengenai keputusan itu mendapat persetujuan MKT Umn0 menjawab: “Ya”.

Sementara itu Ahli P4rlimen Sembrong, Hishammuddin Hussein, berkata keutamaan baginya ialah kestabilan p0litik negara dan berharap keputusan yang akan dibuat Yang di-Pertuan Ag0ng nanti dapat mewujudkan keadaan itu.

Hal itu kerana, katanya, negara perlu memberi tumpuan kepada isv yang lebih penting iaitu men4ngani pandemlk C0vld-19.

“Cukup-cukuplah berp0litik,” katanya yang ditemui media selepas pertemuan dalam kalangan ahli p4rlimen Umn0 malam ini.

 

 

Selepas Ag0ng membuat keputusan, katanya, semua pihak perlu memberi fokus kepada ag3nda negara dan bngsa.

“Kita tak boleh benarkan p0litik negara sebegini rupa selama-lamanya. Banyak kerja lain kita kena buat,” katanya.

Sumber:trendingsangat

Facebook Comments

Be the first to comment on "Wartawan ini ded4h apa akan jadi jika Ismail Sabri menjadi Perdna Mnteri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*