Ebit Lew jawab setiap persoalan, sekali Neelofa mencelah dalam IG live Ebit Lew,Ini Sebabnya

NAMA pendakwah bebas Ustaz Ebit Lew hangat diperkatakan susulan mlsi kemanusiannya ke G4za baru-baru ini.

Malah, timbul pelbagai spekvlasi selepas penyanyi rap, Caprice dan Ketua Pegawai Eksekutif Pertubuhan Bukan Kerajaan (NG0) Cinta Gaza Malaysia, Muhammad Nadir Al-Nuri Kamamrulzaman membuat beberapa dkwaan terhadap Ebit secara terbuka.

Ia sekaligus menyebabkan nama Ebit tiba-tiba pnas sehingga dia dan keluarganya diserang segelintir netlzen dengan cacl makl serta gelaran seperti babl, d4jjal, syaltan, penvnggang agma, penlpu dan macam-macam lagi.

Selepas membuat lap0ran p0lis Rabu petang, Ebit sekali lagi tampil menerusi siaran live Instagram pada Khamis untuk menjawab tudvhan yang dilemp4rkan terhadapnya.

Berikut merupakan jawapan

Ebit terhadap beberapa persoalan serta tudvhan yang kini menjadi perdebatan dan teka-teki dalam kal4ngan netlzen.

1) Kunjungan ke G4za guna duit siapa?

Saya pergi ke sana dengan duit sendiri dan saya tak pernah buka satu tabung pun untuk G4za. Dari dulu sampai sekarang tak pernah buka apa-apa tabung pun.

Ia merupakan duit saya sendiri serta duit beberapa sahabat rapat yang berkawan dengan jujur, mereka ada bersama saya… serta rakan Facebook juga ada menyumbang.

2) Wakil team Ebit Lew tak jawab WhatsApp?

“Sebelum pergi, kami buat survey dan tanya semua orang. Dia (Nadir Al-Nury) kata dia bagi proposal.

Proposal yang dia bagi cuma quotation harga barang makanan, harga kotak makanan. Satu kotak AS$40, kalau kali empat duit Malaysia, lebih kurang RM160.

“Tapi saya dapat quotation lain dengan harga AS$20 dengan barang yang sama. Jadi kenapa saya nak ambil yang AS$40?

Memang semua orang bagi quotation. Tak semua kita balas. Kalau tuan puan buat bisnes, untuk marah quotation tak diterima bukanlah satu perkara yang wajar.

Kata Ebit, segala perbelanjaan di sana merupakan wang miliknya dan rakan-rakan, bukan sumbangan orang ramai.

Biasa untuk satu barang kita minta quotation dari 30 tempat. Tapi saya tak persoalkan dia letak harga begitu.

Tak balas WhatsApp tu biasalah. Kadang-kadang isteri hantar 10 WhatsApp, suami balas satu je. Kalau isteri pun tak sempat nak balas WhatsApp, orang lain pun jnganlah kecil hati.

3) Team Ebit Lew bersiar-siar di Kaherah

Niat saya ada tiga. Pertama nak beri barang kepada Red Crescent Mesir dan Red Crescent Palestin melalui Persatuan Bulan Sablt Merah Malaysia.

Kedua kalau ada rezeki lebih saya nak sampai ke pintu R4fah, satu-satunya jalan ke G4za.

Ketiga kalau ada rezeki saya nak masuk G4za. Saya tahu ia must4hil sebab mereka baru tamat per4ng.

Saya cuma seram4h barang, sampai ke Mesir nak lalu p0lis, dah serah nama kepada p0lis dan maklumkan tujuan ke sana.

Saya tak boleh maklumkan tujuan untuk ke G4za sebab ia belum diluluskan. Tourist kena pergi beberapa tempat, saya kena ikut jadual, ada p0lis iringi kami.

Sementara dapat kelulusan untuk barang sampai dan tunggu kelulusan kalau ada rezeki ke Rafah atau G4za, saya pergi ke kawasan sekitar termasuklah Makam Imam Syafie.

Niat saya nak berada di sana 10 hari sahaja sebab ayah dah saklt. Isu kami berjalan-jalan tiada mas4lah. Satu sen tak pakai duit orang lain.

4) Kenapa beli barang di Kaherah, bukan di G4za?

Soalan ini tak patut wujud. Red Crescent Mesir dibenarkan masuk dari dulu, mereka disahkan dunia dan tidak berpihak ke mana-mana.

Sebab tu saya yakin dan serah kepada mereka. Cuma masa tu tunggu barang Qatar dan Dubai. Tak ada timbul isv tu. Berat juga kalau nak tvduh, lagi berat kalau kita syak pada mereka.

Tak ada banyak barang dalam G4za, ada yang kena tunggu kelulusan paling cepat selama enam bulan. Saya tahu barang tu akan sampai kalau sampai cepat atau lambat, jadi saya beli di Kaherah.

Saya nak beritahu, barang medik saya beli empat lori. Dua treler dan dua lori saya beli di Mesir. Barang tu dah masuk, tiada mas4lah. Kat G4za saya beli banyak juga. Jadi tiada sy4k.

Kebanyakan barang kat G4za merupakan dari Isra3l. Saya beli di G4za, saya beli juga di Mesir. Saya hairan tuan (Nadir Al-Nuri) dah lama duduk sama, macam mana boleh hairan bila barang tak masuk. Jadi perkataan tu tak patut diucapkan.

5) Team Ebit Lew bladab, tak tegur Nadir Al-Nuri?

Kami nak masuk sana, 21 jam melalui 21 check point. Kami syukur dibntu kerjaan Mesir dan Kedutaan Malaysia dengan Wisma Putra.

Selama 21 jam diiringi 12 kereta kebal, nak pergi tandas atau nak makan pun tak sempat. Duduk tegak 21 jam dalam van. Tapi bersemangat nak tolong orang.

Ebit menjawab segala dkwaan Nadir Al-Nuri yang membangkltkan persoalan ramai sebelum ini.

Dalam jam 1.30 pagi saya sampai, saya belum solat Maghrib dan Isyak. Memang saya nak kejar sembahyang. Mereka suruh saya duduk di kerusi dan Nadir kata saya tak tegur dan tak salam.

Saya betul-betul tak perasan, Lepas tu saya terus pergi solat. Kalau soal live, memang kita tak benarkan live ketika misi bntuan. Takvt ada apa-apa perkara bvruk berlaku ketika live.

Saya tak bladab, tak ada t0lak sesiapa. Tak perasan dia.

6) Apa keperluan bina rumah anak yatlm di Pal3stin?

Setiap orang ada cara masing-masing untuk bantu. Must4hil kalau kat sana langsung tak perlu rumah anak yatlm.

Kita buat cara maslng-maslng. Saya hormat cara beliau memberi. Dia patut hormat cara saya bantu.

7) Kenapa guna syarikat Hala, kenapa susahkan NG0 lain?

Ini fitnah yang teramat mel4mpau dan sangat terlebih. Saya tak tahu apa itu syarikat Hala. Saya masuk melalui Kedutaan Malaysia.

Mengenai Miles of Smiles yang disebut sebagai satu-satunya jalan untuk masuk ke G4za. Saya dah hubungi mereka dari awal lagi.

Apabila sampai disana, saya berkomunikasi dengan beliau, diminta bayar A$10,000 atau sekitar RM40,000 satu kepala untuk masuk. Saya kata saya masuk seorang pun tak apa. Proses demi proses g4gal.

Nak masuk G4za ada dua kelulusan penting. Pertama kelulusan kerjaan Mesir, kedua kelulusan tentera, itu wajib.

Ketika saya maklumkan nak balik, saya call kedutaan dan Wisma Putra, mereka cuba bantu, tanya-tanya tent3ra dan mereka kata ada satu syarikat yang assign.

Masa nak balik, mereka kata ejen perlsikan tentera Mesir nak bantu. Nama syarikat tu Lucky Tour.

Lucky Tour caj A$2,500 atau sekitar RM10,000. Yang tadi RM40,000. Ni diskaun RM30,000. Sebelum ni orang masuk sekepala RM40,000.

Sebenarnya dia buka jalan mudah untuk orang lain nak pergi. Saya tak ada bayar harga tinggi hingga susahkan NG0 lain. Ini fltnah melmpau. Penlpu, fltnah mel4mpau dan z4lim.

Selama 33 hari kami di sana, semua team saya tak tidur. Jam 2 pagi bangun tahajjud, dhuha lagi, macam kem ibadah. Setiap pagi nangls minta bntuan Allah.

Terdahulu pada Selasa malam, rkyat Malaysia yang tinggal di Semenanjung G4za, Muhammad Nadir Al-Nuri Kamarulzaman tampil membuat pendedahan mengenai misi Ebit menerusi saluran Telegram miliknya.

Isv itu mula menjadi ‘pnas’ selepas penyanyi rap Caprice tampil membuat pendedahan baru-baru ini, namun dia sudahpun membuat permohonan maaf pada Selasa.

Ebit pada Rabu petang turut membuat satu lap0ran p0lis, sekaligus menyebabkan Caprice membtalkan live Instagram yang sepatutnya berlangsung pada Rabu malam.

Neelofa mencel4h dalam IG live Ebit Lew, tak puas hati terp4lit k0ntr0versi – “Kenapa Caprice kaitkan nama saya?”

Neelofa mencelah dalam IG live Ebit Lew, tak puas hati terpalit k0ntr0versi – “Kenapa Caprice kaitkan nama saya?”

TERP4LIT dengan k0nflik antara Ebit Lew dan Caprice, pengacara popular Neelofa meminta namanya tidak dikaitkan dengan isv mlsi bntuan kemanusiaan G4za.

Neelofa menerusi Instagram live personaliti dkwah Ebit Lew pada petang Khamis berkata, dia sendiri akan menghubungi penyanyi rap itu bagi menyelesaikan hal itu.

“Saya akan contact Caprice kenapa k4itkan nama orang yang tak terlibat. This is not right!

“My mom pun tiada kena mengena dengan cerita Caprice dan ustaz.

“Saya minta jangan kaitkan benda yang tidak berasas” tulisnya pada ruangan komen.

Sebelum ini, nama Neelofa dipetik oleh penyanyi Takda Hal Bro yang mendkwa pengacara itu sepatutnya tersenarai dalam r0mbongan misi bntuan ke G4za, Pal3stin bersama Ebit Lew.

Bagaimanapun, Caprice mendkwa Ebit mengeluarkan beberapa nama termasuk Neelofa bagi menjalankan mlsi itu bersendirian.

Mengulas perkara berkenaan, Ebit berkata, Caprice menghubungi dia dan bertanya tentang d0kumen yang kononnya nama Neelofa dan suaminya Harris Ismail turut tersenarai ke G4za.

“Dia tuduh saya ambil d0kumen yang ada nama dia, Neelofa dan Haris. Saya mesej saya secara tiba-tiba. Saya hanya bersangka baik tapi dia berker4s.

“Saya tak pernah jumpa dia, Neelofa dan Harris untuk berbincang fasal isv G4za. Dia kata mak Neelofa yang beritahu pada dia hal itu.

“Saya tak bawa lari d0kumen, saya ikut saluran yang betul,” ujar Ebit.

Terdahulu, Ebit Lew menerusi Instagram live menjawab segala fltnah dan menjelaskan isv hngat berkaitan G4za yang berlaku sejak kebelakangan ini.

Isv yang dibangkltkan oleh Caprice pada Jumaat lalu itu menjadi pnas selepas seorang rkyat Malaysia, Nadir Al Nuri yang menetap di Semenanjung G4za mendedahkan perjalanan pendkwah itu ke bumi berg0lak itu tidak melalui cara yang sepatutnya.

VIDEO:-

Neelofa akan menghubungi Caprice berhubung dkwaan namanya turut terp4lit.

Sumber: Samsonsohor

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Facebook Comments

Be the first to comment on "Ebit Lew jawab setiap persoalan, sekali Neelofa mencelah dalam IG live Ebit Lew,Ini Sebabnya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*