‘Mak Bapak Sy Tak Ajar Saya Jadi Macam Ni’ – Pngakvan Mngejvtkan Zamani, Terjrvmus Sejak Sekolah Lagi

” Saya terjerumvs sejak di bangku sekolah lagi…”

Demikian pngakvan vokalis kumpulan Slam, Zamani yang membuat pended4han ber4ni apabila mengakv terj3bak dengan peny4Iahgunaan dad4h sejak di bangku sekoIah.

Pengakvan tersebut dibuat Zamani secara ekslusif menerusi program sketsa dan bual bicara komedi, Rumah No. 107 Musim Kedua yang bersiaran pada Jumaat, 11 Jun lalu.

Menurut Zamani, 50, beliau terj3bak dengan naj1s dad4h adalah satu kesiIapan terbesar yang dilakukan dalam hidupnya.

Luahnya lagi, andai waktu boleh diputar dia mahu memohon maaf kepada ibunya kerana telah memaIbkan nama keluarga dan mahu mencivm tapak kaki wanita yang disanjungi itu.

” Saya terus-terang cakap…Saya terjerumvs dengan dd4h sejak di bngku sekolah. Semua dd4h daripada yang kurang kuat sampailah yang paling kuat semua saya dah…

” Andai dapat diputarkan waktu, kalau arwh ibu saya masih hidup…saya mahu memohon maaf, mohon ampun kepada dia kerana telah memaIvkan nama keluarga.

” Saya nak civm tapak kaki dia. Kalau dia masih ada, saya maIv dengan dia, saya ros4kkan diri saya sendiri. Keluarga saya orang baik-baik.

” Mak bapak saya tak ajar saya jadi macam ni.

” Mereka dah didik saya dengan baik tetapi saya yang ters4sar. Saya tidak pernah meny4Iahkan kawan-kawan atau orang lain sebab memang kehendak saya,” katanya.

Selain itu Zamani turut berkongsi mengenai pnyaklt tvIang blakang dihadapinya yang juga berpvnca daripada dad4h.

Februari lalu, media melaporkan keadaan Zamani yang mengal4mi mas4lah sk0Ii0sls atau tvlang belakang melngkung dan terpaksa menghentikan raw4tan pnyaklt itu buat sementara berikutan k0s raw4tan yang tinggi.

Ketika itu Zamani berkata, pendapatannya terj3jas berikutan penul4ran C0VlD-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berkata, untuk beberapa sesi rwatan mengurvt dia perlu mengelvarkan k0s di antara RM3OO hingga RM4OO.

” Buat masa ini saya berhenti dulu. Namun, kalau rasa saklt sangat saya buat urvtan sendiri seperti yang diajarkan.

” Hidup memang ada fasa-fasanya dan kita kena lalui apa yang berlaku sekarang,” katanya kepada HarianMetro pada Februari lalu.

Penyanyi kumpulan Slam ini mengakui kehidupannya agak terkes4n dan hanya berbelanja untuk perkara yang perlu saja.

Zamani tak kisah mohon bantuan ker4jaan

Dalam lap0ran yang sama, Zamani tanpa berselindung turut meng4kui membuat permohonan bntuan untuk golongan B40 seperti yang ditawarkan ker4jaan.

” Apa nak dimaIukan kerana artis juga perlukan pendapatan. Pada saya tiada salahnya perkara ini.

” Tidak ada apa yang hendak dimaIvkan kerana semua orang terkes4n sekarang. Semata-mata nak elak maIv, tapi hidup svsah pun tak guna juga.

” Apapun, terpul4ng kepada cara masing-masing dan saya tak maIv untuk mengakui perkara ini. Lagipun saya dah pernah rasa svsah dulu,” katanya.

Zamani berkata, dia juga merancang memohon menyertai Program Hiburan Dari Rumah (HDR) dengan bayaran sebanyak RM5,OOO menerusi Pakej Rngs4ngan Industri Kreatif Malaysia (Prisma).

” Dah ada peluang pasti saya tak nak ketinggalan untuk ambil. Kita pun tak boleh buat apa-apa dan ini peluang untuk cari pendapatan. Rasanya benda ini bagus untuk golongan penyanyi dan pemuzik,” katanya.

Zamani berkata, dalam masa sama tidak berpelvk tubuh mengharapkan bntuan semata-mata kerana tetap berusaha mencari rezeki untuk keluarganya.

Pada 26 Februari ini dia akan ber4ksi di konsert virtual anjuran Boss Production Pte Ltd dari Singapura.

” Selain itu, saya juga keluarkan syampu jenama Salju yang dipasarkan menerusi platform ilike_global dan akan turut dijual di Shopee selepas ini.

Ini termasuk buku Hltam Putih Sebuah Autobiografi yang menglsahkan kehidupan saya juga dikeluarkan dan dijual menerusi platform kru2u.originals,” katanya.

Menurutnya, kedua-dua projek ini dihasilkan oleh KRU dan buku berharga RM39.90 itu dicetak sebanyak 300 naskhah untuk edisi pertama.

Dia juga bersyukur kerana setakat ini buku itu menerima sambutan mengg4lakkan.

” Sekarang kami dalam proses menerbitkan audio untuk bacaan buku ini. Mereka yang malas membaca atau tiada masa untuk membaca boleh mendengarnya dalam format itu pula.

” Saya buat semua ini tapi hasilnya belum nampak. Ketika PKP saya kena buat pelbagai kerja. Kalau ada rezeki Allah nak bagi, jadilah. Kalau tidak, kita hanya perlu mencuba dan selebihnya serahkan kepada Allah,” katanya.

Sumber:gempak dan hmetr0

Via M J

Facebook Comments

Be the first to comment on "‘Mak Bapak Sy Tak Ajar Saya Jadi Macam Ni’ – Pngakvan Mngejvtkan Zamani, Terjrvmus Sejak Sekolah Lagi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*