“Hanya mampu tatap jenz4h” Tak Sempat Jumpa Ibu, Fr0ntliner Kes4l Tak Dibenarkan Rent4s Negeri

Sejak akhir-akhir ini semakin banyak luahan rkyat yang kec3wa tak dibenarkan rentas negeri untuk bertemu ibu bapa.

Seperti yang dilalui staf KKM ini, Lina Kamarudin menerusi perkongsian di laman Facebook miliknya meluahkan rasa kec3wa apabila perm0honannya dan suami untuk pulang ke kampung bagi menzi4rahi ibu yang saklt tidak diluluskan.

Berikut luahan beliau:

P0lis nak d0kumen

Tak tau nak mula dari mana. Rasa terkil4n yang teramat sangat. Sebenarnya dua hari sebelum tu dah nak balik kampung, suami buat VC dengan mak mentua.

Mak cakap kaki bengk4k. Masa tu suami dah tak sedap h4ti, sebab kaki bengk4k tu tanda2 jantvng bermas4lah.

Pergi ke Balai P0lis ( somewhere in Selangor), di pintu masuk dah tampal “surat permohonan tanpa dokumen sokongan TIDAK AKAN DILAYAN”.

Macam mana nak ada d0kumen, belum masuk h0spital lagi. Nak cakap mak saklt, p0lis nak percaya ke? Dia nak d0kumen jugak.

Kami bukan nak pergi melancong, bukan nak pergi honeymoon, bukan nak pergi naik cable car pun. Nak tengok mak saklt. Itu je.

Tak dapat surat pengesahan dktor

Hari berikutnya mak collapse, munt4h dan saklt pervt. Kakak ipar bawak ke kecem4san di sebuah h0spital di utara. Kami mintak kakak ipar snapkan gambar sticker pendaftaran di kec3masan sebagai bukti. Staff kat situ tak bagi.

Kami bukan nak surat pengesahan dktor pun. Sebab kami tahu dktor pun sibuk. Suami pun staff h0spital jugak. Memang paham la.

Malamnya, kami call ke kaunter pendaftaran kecem4san. Pihak kaunter kata, kena tanya yellowzone, yellowzone tak reply, pas kat kaunter pendaftaran balik. Staff kaunter pendaftaran kata tak boleh nak bagi apa² bukti yang mak masuk h0spital.

Dia suruh pihak polis call direct ke kecemsan kalau tak percaya.

Mak dah masuk zon kritlkal

Dan hari ni jam 9.30pg, kakak ipar baru dapat slip penges4han raw4tan pes4kit. Dah masuk zone kritlkal. He4rt be4t dah st0p.

Bergegaslah kami pergi print d0kumen. 10.15 sampai ke Balai P0lis. Tunggu pulak turn. 10.30 sampai turn kami.

Masuk jumpa pegawai p0lis, cakap kat p0lis mak dah kritokal. P0lis tanya macam². Tiba² dapat call, kata mak dah takde. Allah! Mencvrah dah alr m4ta masa tu.

P0lis nak sijil kem4tian

Cakap kat pegawai p0lis. Mak baru je menlnggal. P0lis nak sijil kemal4tian pulak.

Allah.. tak tau nak kata apa. Baru seminit menlnggal, macam mana nak dapat sijil kem4tian?? Bertek4k jugak suami dengan pegwai p0lis tu.

Puas meryu, akhirnya dapat surat perlepasan. Tapi dah dapat pun nak buat apa?? Orang tersayang dah pergi buat selamanya.

Kesian kat suami. Orang lain saklt, dia yang attend. Sekarang, mak sendiri saklt tak dapat attend. S0P ini menyusahkan mereka yang betul² ada kecem4san.

Dah sampai menlnggal tak dapat jumpa!!!

Sampai h4ti buat mcm ni kat frontliner!! Staff KKM sendiri.!! Dah berkhidmat dengan KKM lebih 20 tahun. Pakai PPE, berpnas attend patient c0vld. Korang suruh ccuk V, dah ccuk complete d0se. Nak tengok mak sendiri saklt pun, macam2 S0P.

Celebrity rentas negeri pergi bulan madu, senang je dapat permit. Instafemes hantar hadiah rent4s negeri, boleh dapat permit.

Ni frontliner sendiri, yang menyumbang tenaga untuk negara. Siap vaksln. Apa lagi yang korang nak???

Hanya mampu tatap jenxzh mak

Pukul 4 petang sampai kampung. Masa tu jenzh dah nak bawak ke tanah perkburan. Hanya sempat menatap sekejap wajah arwh mak. Tak sempat nak mintak ampun. Mak dah pergi dulu.

Al Fatihah untuk arwh mak mentua. Semoga Allah ampunkan segala d0sa2 arwh.
Kami redho dengan ketentuan Ilahi. Bukan nak salahkan pihak berkuasa, cuma nak pesan kepada orang² kayangan..tolong jangan salah gunakan perlepasan rentas negeri.

Tindakan anda menyebabkan S0P semakin ket4t dan menyus4hkan rkyat marhain seperti kami.

Sumber:mediakl

Facebook Comments

Be the first to comment on "“Hanya mampu tatap jenz4h” Tak Sempat Jumpa Ibu, Fr0ntliner Kes4l Tak Dibenarkan Rent4s Negeri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*