“Habis tu makcik mana? Dah m4ti?” – Wanita Terkil4n P0lis Tak Bagi Rent4s Negeri Hantar Ayah Buat R4watan Sebelum ‘Pergi’

Siapa sahaja yang tak terkil4n apabila dia tak mampu nak bersua dengan orang tersayang buat kali terakr sebelum menghembvskan nfas terakhlr.

Pertemuan mereka terh4lang aklbat sek4tan rent4s negeri dan sindlran, perl!an sinls daripada pihak p9lis yang telah memb4taskan Aida Najwa untuk terus berjumpa dengan ayahnya yang kini sudah mengh4dap il4hi. Al-fatihah.

Ayah call minta tol0ng hantarkan pergi H0spital


Sumber: Facebook

Menurut Aida, ayahnya itu walaupun saklt masih mampu untuk bergurau senda dengan anak-anaknya.

“Setiap kali lepas solat, bbir Abah tak pernah lek4ng mendoakan anak2 dan keluarganya. Tiap kali call, tak pernah miss ‘I love you’ sebelum end call. Selalu call tanya khabar kami. Duit cukup tak? Makan apa tadi? Waa sedap nyaa. Nanti boleh la masakkan untuk Abah. Aku rindu semua.”

Menerusi luahan rasa terkil4n dan kekes4lannya di Facebook yang mendapat perhatian netlzen sehingga meraih 17K jumlah perkongsian dalam masa sehari ini, ayah Aida menghembvskan nafas terakhirnya semalam (28 April 2021).

Sabtu lepas, Aida ada menerima panggilan daripada arwh ayahnya Sabtu lepas, pada waktu itu arwh meminta Aida untuk menghantarnya ke h0spital kerana…

“Along, tolong hantar abah pergi h0spital. Abah kena betulkan tapak dialisls. Jarvm tu dah tercabvt. Pusat dialisls ni tak boleh buat dialisls’”

Mendengar pertolongan itu, sebagai seorang anak, sudah semestinya dia mahu membantu ayahnya itu, dengan perlaksanaan PKPB/PKPP & PKPD ini, kita semua sedia maklum bahawa kita perlu meminta keizinan p0lis untuk merent4s negeri.

Sudah semestinya Aida alert pasal hal ini dan segera untuk buat permohonan mendangkan dia berada di ibu kota sekarang, sesampai di p0ndok p0lis, amat mendvkacitakan apabila urusan tidak berjalan dengan lancar.

P0lis slndir tak nak bagi rent4s negeri

Sudahlah permohonan tidak lulus, lebih terkil4n lain pihak p0lis itu seperti memberikan pelbagai al4san yang menyakltkan hatinya.

Pada waktu itu dia menjelaskan situasinya, menurut Aida, saklt ayahnya itu perlu dilakukan segera dan dia pada waktu itu tak sempat nak dapatkan surat daripada pihak h0spital.

Baca ni…

“Aku sampai je pondok p0lis, p0lis tanya ‘Cik nak pergi mana?’ Aku pun jawab saya nak amik Abah saya dari pusat dialisls kat Nilai lepastu nak bawak pergi h0spital kat Seremban.”

“Masa tu aku belum dapat surat refer ke h0spital. So tak dapat nak tunjuk p0lis. Cuma aku cakap nak amik Abah dari pusat dialisls lepastu nak hantar h0spital.”

“Aku mengharapkan p0lis faham sebab dialisls ni sangat penting untuk kelangsungan hidup. Hldup m4ti Abah.”

Kemudian, pihak p0lis mula bertanyakan soalan mengenai urusan yang dilakukan selama ini.

“Ok lepas tu p0lis tanya ‘selalu siapa hantar dan amik?’ Aku cakap makcik saya. Then p0lis cakap ‘habis tu makcik mana? Dah m4ti?’.

“Allah je tahu rasa hati macam mana. Kau dah la taknak bagi orang rent4s negeri walaupun bagi aku, tu satu kecem4san.”

“Pastu soalan pun nak tanya dengan bi4dab. Aku cuba sabar sebab aku kat balai p0lis. Kang apa apa, sus4h.”

“Aku pun cakap ‘makcik saya ada kecem4san jadi dia balik kampung. Jadi dia minta saya tolong minggu ni’.”

Kata Aida, selama ini memang makciknya yang bantu dalam urusan ini, cuma pada waktu itu makciknya terlalu sibuk, kemudian p0lis itu bertanyakan soalan yang seolah-olah mempertlkaikannya.

“Ok pastu p0lis cakap ‘awak takde adik beradik lain ke yang boleh tol0ng?’ Aku jawab ‘Tak. Adik saya kerja. Satu lagi tak boleh drive’.”

“P0lis pun dengan sel4mba ‘Kalau tak pandai drive, takkan book grab pun tak pandai?’ Ya Allah aku rasa nak lemp4ngkan aje p0lis ni.”

“Aku masih sabar. Aku cakap ‘Encik, Abah saya 0KU. Susah sikit nak jalan’. Pada fikiran aku, apalah sal4hnya bagi anak yang buat tanggungjawab tu? Bukan nak jalan2. Nak membantu Abah untuk tujuan perub4tan.”

“P0lis pun sambung ‘Takde jiran ke yang boleh tol0ng?’ Aku terk3bil2 pandang p0lis tu. Macam tak percaya dia boleh suruh jiran instead of anak sendiri.”

Pelik cmpur ger4m dengan soalan itu, Aida menjelaskan bahawa dia ada bukti yang ayahnya saklt, malah maklumat peribadi tentang ayahnya termasuk kat 0KU juga dia lamplrkan, tapi jawapnnya…

“Awak tak boleh rent4s negeri lah dik. Bukti tak cukup kvkuh’.

H4mpa dengan layanan p0lis yang seperti memandang rendah urusannya, Aida terus menghubungi ayahnya

“Aku kata Abah, sorry tak dapat balik minggu ni. Tak dapat hantar abah pergi h0spital. P0lis tak bagi. Abah merajvk. Abah kata sukatilah. Aku sedlh sebab abah merajuk untuk benda yang bukan salah aku. Dan akhir sekali, aku tak dapat pun jumpa Abah sampai lah akhir h4yat dia.”

Bantu rkyat selesaikan mas4lah, guna lebih kuasa budi bicara

Kata Aida kepada Lobak Merah, dia berharap perkongsian ini dapat membantu dalam penambahbaikan sistem PDRM.

Untuk pdrm bantu rkyat selesaikan mas4lah. Bukan tambah mas4lah. Dan guna lebih kuasa budi bicara utk membantu rakyat.

Sumber,:LM

Facebook Comments

Be the first to comment on "“Habis tu makcik mana? Dah m4ti?” – Wanita Terkil4n P0lis Tak Bagi Rent4s Negeri Hantar Ayah Buat R4watan Sebelum ‘Pergi’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*