[VIDEO] “Anak mak sorang pun tak dapat jumpa mak” Sekeluarga Posltif C0vld-19, Wanita Ini Sayv Tak Dapat Bertemu Ibu Buat Kali Terakhlr

Perkembangan k3s pandemlk Covld-19 yang dikongsikan setiap oleh Kementerian Kesihatan Malaysia supaya orang ramai sentiasa mendapat info yang tepat mengenai penul4ran pandemlk ini.

Apa yang menakutkan adalah apabila jumlah jangkltan setiap hari yang dikongsikan KKM berada di tahap membimbangkan.

Kisah mereka sekeluarga bertarung melwan C0vld-19

Susulan penlngkatan jumlah k3s, kadar kematlan yang dicatatkan juga semakin menlngkat dari hari ke hari.

Apa yang membimbangkan, kisah-kisah sedih mengenai kehilangan ahli keluarga aklbat C0vld-19 juga kian berlegar di media soslal bagi memberi kesedaran kepada orang ramai.

Seperti kisah yang dikongsikan di ruangan Facebook oleh seorang pengguna yang bernama Myra Jijie mengenai bagaimana mereka sekeluarga bertarvng melwan C0vld-19.

Kehilangan bonda tersayang

Apa yang lebih menyedlhkan adalah, mereka sekeluarga turut kehilangan bonda tersayang yang telah pergi kerana jangkltan C0vld-19.

Satu keluarga, 16 orang disahkan p0sitif 

Mira berkongsi pahlt getlr bermula dari ibunya yang dijangklti wbak berkenaan sehingga beliau sendiri merasai bagaimana sakltnya menjadi salah seorang pesaklt Covld-19.

“Boleh share saya izinkan untuk create awareness. C0vld fighter 1 family. Seramai 16 orang telah disahkan p0sitif dan 1 orang telah menlnggal (mak)”.

Klvster permtang

“Maaf banyak gambar di h0spital mira dah pdam. Assalamualaikum semua,hari ni genap 20 hari Mira di h0spital sebab c0vld,mira da janji dengan semua nak cerita semuakan”.

“Ya Mira tepati hari ini. Harap boleh ambil iktibar dan pengajaran. Maaf jika penulisan Mira k4cau bilau, Mira cuba”.

Mak masuk lCU

“Pada 22/10/2020, Mak telah dimasukkan ke wad lcu kerana kaki mak bengk4k tervk overload fluid doc kata”.

“Pada 23/10/2020 pula, katanya mak kena kuarantln sebab ada k3s dan untuk pastikan buat sw4b test dan result neg4tif.

“Pada 24/10/2020, Mak telah diplndah w4d biasa, boleh mel4wat mak dah. Mak ngadu pen4t dan muka mak bengk4k habis”.

Mak tak sempat pun nak pakai rantai emas hadiah hari lahir mak

“Pada 26/10/2020, besday mak, aku sambut beli bouquet dan beli rantai emas kat mak. Sebab kali terakhir mak datang ipoh, mak cakap mak teringin nak rantai emas”.

“Sedih sangat mak tak sempat pun pakai,malam. Lepastu mak nak fries mcd, mak makan sikit ja tapi mak kata teringin dan mak makan 2 3 batang fries saja”.

Mak teringin makan mee sotong

“Pada 27/10/2020, mak masuk lcu balik sebab pernfasan mak xok. Mak kat lcu tapi mak nak mee sotong pulak”.

“Abang beli mee sotong dan kak ipar suapkan mak. Kami kena gilir-gilit naik sebab plawat hanya 2 jam boleh jumpa dan 2 orang sekali masuk”.

“Kami anak-anak kena jumpa d0ktor yang merwat mak dan saklt mak kami terpksa rahsiakan p&c”

Itu kali terakhir dapat belai, sayang dan civm mak

“Pada 29/10/2020, Mak dah intubate atas keizinan kami semua. Sempat aku clum mak sebeulm intubate dan mintak ampun dengan mak”.

“Belai-belai mak dan rupanya tu kali terakhlr dapat sayang mak dan clum mak”.

D0ktor mintak kami sekeluarga redha jika sesuatu terjadi pada mak

“Pada 30/10/2020, mak dah k0ma dan keadaan mak dah krltlkal. D0ktor mintak kami sekeluarga redha jika sesuatu terjadi dengan mak”.

“Balik tu semua dalam keadaan letlh. Masa ni aku dengan abang lagi sorang dah ada simpt0m batvk dan dem4m”.

Mak posltif C0vld untuk swab test kali kedua

“Pada 31/10/2020, Abang aku pagi-pagi dah call bagitaw mak positif c0vld untuk sw4b test kedua”.

“Hanya Allah saja tahu perasaan aku, meraung nangls-nangls. Aku tahu dengan keadaan mak yang krltlkal dan harapan mak nak baik sangat-sangat tipis”.

Kluster permatang dari mak aku dan kami tak tahu datang dari mana

“Mak kena transfer ke lcu gh penang,makanya tercetus la. Klvster perm4tang dari mak aku dan sebenarnya kami pun xtahu datang dari mana”.

“Sesungguhnya soalan ni tak mampu aku jawab, sebab c0vld tu kita xnampak dan kalau nampak senang aku bgaitaw datang dari sapa”.

Kami pun tak tahu dari siapa kami dapat

“Kak ipar aku orang 1st swab memandangkan dia memang keja h0spital. Jadi dia paling pntas swab sebab memang dia tengah kerja time tu dan kami plak kena swab 2/11.

“Kak ipar dapat result hari yang sama jugak sebab contact rapat. Jadi p0sitif dan ambulan pun datang ambil”.

Masa ini la orang kata dia pencetvs, kesian dia

“Time ni orang kata dia pencetvs, kesian dia. Dia pun xtaw apa-apa dan kami pun xtahu dari sapa kami dapat”.

“C0vld ni merata ada dalam komuniti kita sekarang dan asbab mak aku posltif semua buat cerita bukan-bukan tapi xapala, kami redha ini ujian buat kami”.

Abang pula disahkan p0sitif dan diambil dengan ambul4ns

“Pada 1/11/2020, Abang aku no 3 pegi swab test sebab simpt0m dia semakin ter0k dan kami pelak KKM mintak sw4b test 2/11.

“Untuk diorang prepare kami keluarga besar untuk swab test dan abang aku pun disahkan p0sitif. Malam tu jugak ambulance datang ambil”.

Aku serah diri  kat h0spital sebab tak boleh bernafas

“Pada 2/11/2020, 1 family aku ke Klinik Kesihatan  kulim untuk sw4b test dan simpt0m aku paling tervk”.

“Batvk, demam on off, mvntah,saklt dada macam kena tmbvk, nafas xlepas, aku xtggu result dah malam itu jugak aku serah diri kat h0spital kulim sebab aku xboleh benafas”.

“Dalam beberapa jam, h0spital kulim transfer aku ke h0spital sultanah bahiyah alor star”.

D0ktor nak pasang intubate dan aku nak cuba lwan sendiri

“Pada 3/11/2020-5/11/2020, suhu aku 39 dan okslgen aku xcantik. Kena tambah d4rah sebab hb jadi 7 dan kena pakai g4s”.

“Malam tu jugak aku kena transfer lcu HSB baru dan oxygen aku drop teruk. Malam tu jugak doc buat penerangan nak intubate aku”.

“Dia mintak no suami aku untuk inform semua in detail. Aku dah menangls-nangls merayu kat d0ktor tak nak kna intubate macam mak dan aku masih boleh lwan. Aku nak cuba lwan”.

Family aku dan baby 4 bulan kakak pun p0sitif

“Pada 6/11/2020, abang aku plak ke lcu dan sama stuasi macam aku. Oxygen drop dan sssungguhnya c0vld ni sangat jhat. Macam-macam dia ser4ng aku dan abang aku”.

“Sementara tu family aku sikit demi seklt kena hantar ke HSB lama sebab p0sitif dan baby 4 bulan anak kakak aku pun positif”.

Mak dah lwan 8 hari dan mak tinggalkan kami selamanya

“Pada 8/11/2020, jam 9.13 pagi, mak dah menlnggalkan kami untuk selamanya. Mak dah lwan 8 hari dan mak dah tak mampu”.

“Mak dah pen4t dan paling sedih buat keluarga aku kami sorang pun xboleh balek tenguk mak sebab semua kat h0spltal sebab c0vld”.

“Hanya tinggal suami dengan anak2 buah 3 org ja neg4tif, tapi xboleh keluar sebab kuarantln, sedlh sangat”.

Pakai wakil buat pengec4man jn4zah mak

“Kami pakai wakil buat pngecaman jnzah mak. Kbur pun xboleh tenguk. Semoga mak tenang dsana, Al-fatihah”.

“Dan aku di lcu selama 2 mggu, berper4ng dengan saklt dan kena isolate sorang-sorang dalam bilik sedangkan orang lain kat lcu duduk luar katil banyak-banyak”.

Penat 2 minggu berper4ng dengan saklt hanya Allah je tahu

“Boleh kata condition aku sangat-sangat xok.Boleh refer post di gambar. Pen4t 2 minggu tu Allah saja tahu dan hari-hari aku berperang dengan saklt”.

“Pada 16/11/2020, Alhamdulillah akhirnya aku recover dan dah kena transfer ke hsb lama, wad biasa”.

“Sekarang dalam proses recover, dapat duduk sebelah suami. Dia p0sitif swab test ke2 hri ke 14. Anak-anak buah 3 orang tu power, sampai sekarang neg4tif dan immune paling power”.

Jangan buat fltnah yang tak betul ia boleh buat pesaklt berem0si

“Pada 21/11/2020, hari ke 20 d0ktor cakap kalau 21 hari aku bole balik dah mudahan amin”.

“Nak pesan buat org diluar sana, bila ada teman2 sedara mara kena c0vld, seharusnya kita support em0si diorang bukan kita t0kok tambah cerita dan buat fltnah yang  tak betul pasal orang positif”.

Alhamdullillah family semua dah neg4tif

“Cerita tambah-tambah ni bole buat em0si psakot down, sebab tu pesaklt c0vld jika ada family depa bagi dok 1 family untuk support em0si sesama kami”.

“Alhamdulillah family aku sekarang semua dah neg4tif. Abang aku, kak ipar discaj esok dan aku serta suami maybe ahad ni”. Lain-lain ssmua awal lagi dah discaj, recover cepat”.

Al-Fatihah mak, rindu yang tak terucap

“Family is everything bila jadi camni kami saling menyayangi dan saling support sesama kami. Mungkin kasih sayang mak buat kami adik bradik rapat macam ni”.

“Al-fatihah mak rog5yah bt md desa, sehingga hari ni masih belum tenguk kvbur mak.
Rindu yang tak terucap”.

Semoga perkongsian ini mendatangkan manfaat dan pengajaran kepada kita semua. Patuh SOP, kita mampu mengubahnya

Sumber:mediakl

Facebook Comments

Be the first to comment on "[VIDEO] “Anak mak sorang pun tak dapat jumpa mak” Sekeluarga Posltif C0vld-19, Wanita Ini Sayv Tak Dapat Bertemu Ibu Buat Kali Terakhlr"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*