Ayah bz Naikkan Rank Main pubg, BlNl Balik Kerja Tengok Ank dah Terlvngkup dIm BaIdi Air Iem4s

Sememangnya terlalu banyak k3s pengab4ian ibu bapa terhadap kanak-kanak yang adakalanya merntun perasaan kita apabila membacanya di media.

Namun jika dikaji, apakah antara faktor mendorong ibu bapa lalai terhadap anak-anak? Antaranya, msalah kekurangan ilmu dalam jiwa.

Ibu bapa tidak faham ilmu keibubapaan dalam menjaga anak kecil mereka. Ada antaranya hanya tahu anak itu sebahagian daripada hidup.

Tetapi tidak benar-benar praktls tanggungjawab menjaga dan melindungi mereka daripada bahaya.

Mereka beranggapan anak perlu diajar berdikari walau masih berusia empat atau lima tahun.

Ilmu dalam mendidik adalah garis panduan menjaga anak dengan baik sebagai salah satu am4nah Allah pada ibu bapa.

Ada ibu bapa terlalu slbuk dengan urusan kerja dan kehidupan sehingga jar4ng ada masa dengan anak.

Apabila balik kerja, sudah penat dan tak ada masa melayan anak dan membiarkan mereka bermain sendiri walau masih kecil.

Faktor hidup susah juga antara alasan. Kadang-kadang ada yang terpksa membawa anak ketika berniaga di tepi jalan.

Ketika sibuk anak terbiar dan adakalanya berlari-lari di kawasan bahaya di tengah jalan.

Masalah ekonomi juga menyebabkan ibu bapa terpksa tinggalkan anak sendirian di rumah, mungkin dijaga kakak atau abang yang juga masih kecil.

Ibu bapa yang ada gangguan m3ntal dan em0si menyebabkan mereka tidak peduli pada anak kecil dan membiarkannya itu hidup sendiri.

Demikian beberapa faktor yang dapat dikenal pasti sebagai pnca kelalaian dan pengab4ian ibu bapa terhadap anak.

Secara keseluruhannya tanggungjawab ibu bapa menjaga keselamatan anak sangat penting.

Bukan sahaja di luar rumah, malah di dalam rumah juga pelbagai bahaya mengvndang.

Memang tidak mudah menjaga anak kerana sewaktu membesar mereka akan l4sak dan sentiasa ingin mencuba perkara baharu.

Namun jangan kerana kecvaian ibu bapa dan penjaga, kanak-kanak c4cat seumur hidup atau terpksa melalui kehidupan sukar atas kel4laian ibu bapa sewaktu mereka kecil dulu.

Sangat jelas sekali jika betul acvan didikan pada anak, mereka akan memberi banyak kebaikan pada ibu bapa dengan menjadi insan berguna.

Jika sebaliknya, ibu bapa akan meny3sal kerana sikap anak-anak akan membawa benc4na dan derita dalam hidup ibu bapa.

Semoga kita semua akan menjadi ibu bapa yang terbaik buat anak kita.

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap bagi artikel ini. Terima kasih.

Di sini saya bukan nak ceritakan m4saalah saya cuma nak ceritakan satu kisah tel4dan aklbat kel4laian seorang ayah.

Ayah Kusyuk Naikkan Rank Main pubg, Bini Balik Kerja Tengok Ank Hilang, Rupanya dlm Baldi Air

Kisah ni tentang kawan rapat aku. Dah berkahwin dan ada anak 2. Yang sulung dah nak masuk 5 tahun dan yang bongsu setahun lebih.

Dulu sbelum kahwin diaorang ni memang loving couple.

Sampaikan aku nak mvntah lihat kemesraan diaorang bila dah kawin. Sebelum ada anak masih lagi kekal loving.

Tapi bila anak dah ada dua, husband kawan aku ni mula berubah dan mula gil4kan game ‘tmbk online’ yang tak berfaedah tu.

Semua kerja umah dari memasak hingga buang smpah pun kawan aku yang kena buat sedangkan husband dia balik kerja dan waktu cuti asyik mengadap benda alah tu.

Tapi aku respect kawan aku tu min. Tak pernah dia mengelvh aku boleh nampak kepen4tan di wajah dia (kami juga berjiran).

Satu hari tu suami dia MC sebab dem4m tapi walaupun dem4m masih lagi boleh main benda alah tu.

Pagi hari tu kawan aku ni nak hantar anak yang sulung ke tadika jadi dia pesan pada si husband untuk tengok2 kan anak bongsunya yang masih lagi tidur.

Bila kawan aku ni balik rumah masuk dalam bilik tengok si anak ni takda di tempat tido.

Bila di tanya si husband ni jawab ada kat ruang tamu kot cari patvng mainan kegemaran si anak.

Tapi kawan aku ni bagitahu tak da pulak nampak kat ruang tamu masa dia masuk tadi.

Bila di cari rupa2nya si anak ni tadi dah tert0nggeng dalam baldi air sabun mop lantai.

Menjerlt lah kawan aku tu satu taman boleh dengar sampai aku pun terkejvt. Terus aku lari ke rumah dia.

Menangls2 dia sambil angkat anak dia dan cuba lakukn CPR.

Aku yang masih terkejvt ni tadi terus lari kerumah capai kunci kereta untuk ke h0spital.

Si ayah ni tadi tahu apa dia buat cuma jadi orang b0do terc3gat je kat tepi pintu bilik sambil pegang fon

(bab* betoi aku mnyump4h dalam hati).

Bila aku start enjin kereta baru terhgeh2 nak pakai baju la seluarlah spender la.

Takdanya kami tunggu si ayah terus aku pecvt bawa kereta sampai di h0spital d0ktor sahkn si anak ni tadi dah tiada.

Ya Allah pengsn kawan aku min kat bilik kecem4san z0n mer4h tu min. Bila sedar asyik mer4cau tanya anak nya dah minum susu atau belum.

Sekarang ni kawan aku tu dah pvlih berkat doa ibu dan ayah dia.

Tak lagi merepek2 mercau tanya anak dia. Dan sekarang dia berc3rai dengan jntan bahal0l tu.

Buat bby Ariana Nafisa, tenang la adik di sana aunti dan mama adik sayang adik. Tunggu mama adik and kakak di syurga ya.

Buat ibu dan ayah semua, jangan la l4lai. Jaga lah permata hati anda sementara mereka masih ada. Al fatihah untuk bby Ariana. Tolong siarkan ye min.

Reaksl warganet

Perkongsian wanita ini mendapat pelbagai reaksl dari warganet. Lihat apa kata mereka.

Biar dorang baca dan jadi contoh supaya tak de lagi lelaki bhal0l yang lalai sebab game.

Najwa Baharom –Nak main game tu boleh, tapi jangan taksvb sangat. Matl game bole main lagi, matl anak tu je satu2 nywa. Mintak dijauhkn la.

Anis Nadiah –Saya dulu sebelum kahwin pun kaki game jugak.

Ps2, game computer macam dota semua main, tapi lepas kahwin ada anak, semua tu dah tinggal terus.

Dah makin berusia kenalah tau tanggungjawab dan apa yang penting.

Sekarang adik beli ps4 pun tak teringin dah nak main. Nanti esok2 mti kena soal di sana lagi tervk.

Rashidah Samsudin –Aku ni kalau subuh2tu nak nganto anak sulung tunggu bas sekolah, akuu kunci semua pintu bilik dan bilik air.

Walau yang kecik tu tido kat bilik dengan bapaknye. Akuu tak percaya hahaha. Dia bukan sedar anak nangls kat sebelah.

So memang dari yang kecik ni, aku dah suruh laki aku buat lock kat pintu bilik air.

Sebab budak memang akan tuju ke bilik air dulu projek dia.

Dulu anak asuh4n aku pon penah lem4s dalam bilik air.

Air dah masuk kat paru2 tapi nasib sempat di selamatkan dan nasib juga kejadlan tu masa dia dengan mak dia.

Kalau jadi kat umah akuu. Pengs4n wey nak menjawab. Ape pon moga si ibu kuat.

Bersyukur lah ade yang menantimu di syurga.

Buat para suami, Jadikan cerita ni sebagai tel4dan. Sesungguhnya anak tu amnah Allah.

Jangan di sia2kan. Kalau tak nak tlng jaga anak pon make sure rumah korang selamat untuk anak korang main.

Kecuaian sebegini tidak boleh dipandang remeh kerana ia membabitkan ny4wa dan kes3lamatan kanak-kanak.

Banyak contoh boleh kita lihat mengenai kelalaian ibu bapa.

Di kedai makan atau di mana juga jelas boleh dilihat bagaimana ibu bapa tidak memberi perhatian kepada anak-anak dan membhyakan situasi mereka.

Ada ibu bapa terlalu leka dengan telefon bimbit atau gajet, sehingga anak mer4yau tanpa mereka sedar dan tercekik makanan.

Di jalan raya pula, ada ibu bapa menunggang motosikal dan meletakkan anak sekecil empat atau lima tahun memb0nceng dalam keadaan tertldur.

Ibu atau ayahnya masih meneruskan perjalanan walaupun anaknya dalam keadaan bhya.

Di rumah, kelalaian ibu bapa mengnci pintu menyebabkan anak kecil keluar berlarl dan mungkin dilnggar kenderaan.

Membiarkan anak kecil mandi sendiri di dalam bilik air juga mengvndang bhya.

Sumber : Kisah Rumah Tangga

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

 

Facebook Comments

Be the first to comment on "Ayah bz Naikkan Rank Main pubg, BlNl Balik Kerja Tengok Ank dah Terlvngkup dIm BaIdi Air Iem4s"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*