Isteri S4rat Mengandvng 6 Bulan, Suami Tinggalkan di KTM Jam 1 Pagi Sendlrian

Assalamualaikum, kisah ini berdasarkan kisah saya sndiri. Saya tak tahu macam mana nak mula tapi ini sebagai pengajaran pada semua isteri2 yang teranlaya. Supaya bangun dan jgn biarkan para suami menlndas mntal dan fizikal kita. Saya berkahwin dgn bekas suami ketika usia saya 20 tahun. Dia kawan spupu saya.

 

Keluarga saya sgt menyenangi dia kerana budi bahasa, kerjaya p0lis nya dan rupa parasnya. Pada peringkat awal prkenalan memang dia layan saya dgn sgt baik. Lama2 dia mula tunjukkan sikap p4nas b4ran dia. 2 tahun kenal saya terus nikah dgn dia.

 

Disinilah bermula kisah pahlt derlta saya makan hati. Dia abaikan perasaan saya. Dia hanya pentingkan perasaan keluarga nya sahaja. Dia ajak kawan dan adik tinggal di rumah sekali dgn saya. Masuk sebulan usia perkahwinan kami.

Saya mengandvngkan anak sulung kami. Bermula la episod yang pada saya sgt hltam utk saya kenang. Dia pksa saya bekerja kerana wang perbelanjaan utk kami tak cukup.

 

Pada awal keh4milan saya dipksa bekerja di kedai kuku Basuh kuku dan kaki orang Sampai la saya jatvh sbb lari kejar teksl. Dia buat saya macam tak wujud. Kant0i pulak dia ber whatsapp dgn bekas teman wanita yang mngatakan dia menyes4l kahwin dgn saya. Hncur hati saya.

 

Saya keluar rumah jam 10 malam. Ada 2 org adik lelaki dia dan sorang kwan dia. Saya keluar dari berek p0lis berjalan dalam keadaan lemah sbb tak makan. Tapi sorang pon tak rlsaukan saya.

 

Lebih mnyedlhkan masa saya balik jam 12 pagi dia boleh lagi main game tanpa mnunjukkan reaksl risaukan saya pd masa itu. Allah sedlhnya allah yang tahu. Masuk usia kandungan 5 bulan. Saya dah tak bekerja. Dia buat hal lg dgn buat hubungan svlit dgn wanita.

 

Saya kec3wa sgt. Saya tanya dan dia kata saya fltnah dia sdgkan saya baca dan tengok sendiri gambar dia berplvkan di depan ict. Sedangkan saya srat dipksa buat keja rumah. Duduk 24 jam di rumah. Tanpa makanan. Saya sampai pernah k0rek ikan lama dalam peti ais hanya utk melegakan pervt saya yang lpar.

Allah boleh jd sksi betapa hncvrnya hati bila saya hidup dlm keadaan macam tu tp dia berseronok di belakang saya. Saya gad4ikan emas saya supaya dia boleh bayar hut4ng tp rupanya dia buat pergi joli. Lepas saya tanya dia pasal gambar tu dia terus makl hamvn saya.

Saya tak tahan saya turun dr kereta. Time tu jam 1 pagi. Bayangkan dekat setengah jam saya jalan tanpa h4la tuju. Dia jumpa saya dgn bawak beg saya. Dia hantar saya ke ktm seremban. Cmpak beg saya dengan cmpak duit yang dia k0yakkan.

Bayangkan apa yang saya boleh buat. Duit takde sbb k0yak dan henfon kebetulan tinggal dalam kereta dia sbb habis bateri. Saya duduk termenung di ktm dekat satu jam berharap dia akan ptah balik. Tapi tak.

Akhirnya saya jalan kaki dari ktm seremban sampai rumah. Dekat 15 km jugak la dengan srat mengandvng 6 bulan. Sampai kat rumah dia makl hamvn lagi.

Tapi saya dah nak pltam dah time tu. Last2 admit w4rd sbb baby tak bergerak. Tapi saya tlpu nurse cakap baby tak gerak sbb saya minum c0ke.

Taknak dia kant0i. Saya tak ngadv dgn family sbb saya taknak dia nampak bruk kat mata family saya. Saya sayang sgt kat dia. Pastu dia hantar saya tggal dgn family saya smpai saya beranak.

Tu pon spanjang saya duduk dgn family saya slama sebulan lebih. Dia tak penah wasap septah pon tanya keadaan saya dan baby.

Saya pegi checkup sc4n semua dari awal pregnant smpai la lahir saya pergi sendiri. smpai anak saya lahir. Makln susah sbb ekonomi makin terck. Dia dah mula str3ss dgn duit yang tak ckup. Kami declde utk berniaga tepi jalan. Kami niaga sama2.

Masa tu saya rasa bahagia sgt dgn kasih sayag dia pada saya dan anak. Walaupon rlbut badai pon saya pergi niaga demi nak tlg dia. Tp tu smua skejap. Biasala niaga ni ada turun naik. Makin lama makin tervk.

Saya pon declde berhenti dan dia suruh saya keje kat kilang under suggestion kawan dia. Saya ikutkan sbb kslan dia tanggung semua sorg. Keje saya gaji tak banyak jd smua habiskan bantu dia.

Keadaan saya masa tu tak pyah cakap la. Usia muda tapi badan dan rupa dah macam usia 50 tahun sbb faktor letlh dan takde duit nak beli barang kecantikam ni.

Jadi lagi tervk la laynan dia pada saya. Macam smpah saya dibuatnya. Dia dah mula mbuk dan pergi kel4b malam.

Bila bergdvh dia akan pkvl spak ter4jang saya. Sebenarnya dia pkvl dari saya mengandvng lagi tapi masa tu dia mnta maaf. Tp bila dia dah kerap pkvl. Saya pon bodh tak buat rep0rt dia jd dah tak rasa berslah pkvl saya.

Dia siap cakap pada mak dia. Dia cuma lemp4ng saya. Sedangkan dia sendiri tahu apa yang dia buat pd saya. Kadang2 depan anak pon dia makp hamvn saya.

Dia buat saya macam tak wujud. Kali pertama dia craikan saya sbb dia dalam keadaan mbuk. Saya sedlh sgt. Saya menvmpang rumah saudara tanpa pengetahuan family saya. Anak saya tk terurus dgn sltuasi saya.

Tapi dlm situasi itu dia masih anggap saya pnca keggalan rumah tangga kami. Saya masih merayv demi anak dan kami rvjuk. Tapi tak ada perubahan.

Dia masih kaki mbvk pljak kelab malam. Main perempuan. Dan kaki lep4k. Kadang2 tak balik rumah.

Kecwa dgn itu saya tanya dia dan macam biasa kami mmg akan bergdvh smpai la dia craikan saya utk kli kedua. Dia hlau saya balik kerumah keluarga saya dgn cara paling hlna saya rasa.

Lepas peng0rbanan yang saya lakukan. Dia buang saya dan anak macam ni je. Siap kata2 hlna dari mak dia dan dia. Dulu saya masih merayv kerana merasakan tanpa dia saya takkan kuat. Rupanya saya silap.

Untuk apa saya makan hati bertahun2 hanya utk mnyakltkan hati dan mntl sendiri. Sekarang saya teruskan hidup dgn anak saya. Saya bersyukur walaupon saya tak belajar tinggi tapi rezeki allah utk anak saya tak pernah ptus.

Mungkin allah nak bagi ingatan pada hambaNya. Bekas suami pula ada yang bagitau jumpa dia berpegangan tangan dgn perempuan. Takpe la saya doakan yang baik2 utk dia. Walaupon dia tak sayangkan saya tp dia sayag sgt pda anak dia. Nafkah tak pernah ptus.

Walaupon nafkah utk saya dulu tak pernah ada dari segi zahir dan batin. Doakan saya kuat. Dan t0long pada isteri2 yang teranlaya jangan la b0dohkan diri sebab sayang. Kita berharga. Jgn rendahkan harga diri kita utk org yang tak layak.

Ramai terkes4n dgn perkongslan ini, apa reaksl warganet

Za Yusniza, Sebenarnya ramai suami yg mcm ni.mereka suka bila kita membantu mereka berkerja.tp bila kita dah x kuat atau skit mereka akan cari yg lain.

Haizan Ibrahim, laki klau dah mula angkt tangan..mbuk..masuk klub..jgn arap dia cepat nk berubah..teruskan hidup..jgn sayang x bertempat..meram4na hidup kau..zlim nau bekas laki.

Ko dek..tengah pregnant buat ko mcam bukan bini..beruntung ko dah teruskan hidup..lupakan dia..dia laki kj4m.

Shima Erin, Terus kan hidup walaupun kehidupan kita tak berapa baik .selagi kita ada kuder4t allah tetap bantu hambanya yg teranlaya dekatkn diri dgn Allah dn org yg bnyk membawa kita kejln Allah.

Nor Afendi, Meluat, jntan tu perangai mcm haiwan, dok rasa sayang situlah.punya lama boleh dok tunggu.jntan lakn4t betoi bekas laki hang.aku baca rasa skit hati kat hang pulak.

Madiah Daos, Suami kerja p0lis…lapor pada pejabat dialah apa yg dia buat…lambat sgt buat tindakan…dan membiarkan sisuami terus bergelvmang dgn d0sa.

Rose Sulong, Usah rasa tersksa. lepaskan, bangklt untuk diri sendiri dan anak puan.InsyaaAllah akan ada bahagia untukmu.

Mila Dania, ayat last tu ekc3li sesuai utk ko dik xyah la nak sayang melmpau2 dgn jntan camtu…serius i cannot brain la.

Sumber:mdiakl

Facebook Comments

Be the first to comment on "Isteri S4rat Mengandvng 6 Bulan, Suami Tinggalkan di KTM Jam 1 Pagi Sendlrian"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*