‘Sy Pesaklt C0VlD, Bukan Penjnyh’ Lelaki Sedlh Bila Anak dan Istri Diperlakukan Sebegini oleh Penduduk Setempat

Kuala Lumpur: “Sepanjang saya berada di w4d, perkara paling menyedlhkan

Ini apabila anak dan isteri di rumah diperlakukan oleh masyarakat seolah-olah penjnyh.

“Sedangkan hanya saya seorang saja p0sitif C0vld-19 dan mereka neg4tif serta tidak dimasukkan di h0spital,” luah bekas pesaklt C0vld-19, Shakirin Al-Ikram Abd Hamid.

Shakirin, 26, antara pes4kit daripada k3s Klvster Utama yang dijangklti C0vld-19 hasil ujian c4litan dilakukan pada 11 Oktober lalu.

Bapa kepada dua anak berumur 10 bulan dan dua tahun itu menerima keputusan itu pada 13 Oktober sebelum dibawa ambvlans pada malam hari sama

Ini untuk dimasukkan ke wad H0spital Kusta, Sungai Buloh.

Dia yang menetap di Bandar Sri Damansara, Petaling Jaya kemudiannya dikvarantin di wad selama lima hari sebelum dibenarkan pulang, Sabtu lalu.

Berkongsi pengalamannya, Shakirin yang bekerja sebagai pembantu jualan premls pakaian di pusat beli-belah di Bandar Utama berkata

Dia tidak mengalami gej4la tervk atau demam, cuma simpt0m ringan seperti saklt sendi dan rasa hendak pltam beberapa hari sebelum disahkan posltif C0vld-19.

Katanya, dia sangkakan apa yang dialaminya sekadar simpt0m demam biasa, tetapi rupanya tanda dijangklti C0vld-19.

“Saya dapat tahu keputusan apabila dihubungi d0ktor dua hari selepas menj4lani ujian c4litan dan rasa macam tidak percaya

Dan perkara pertama dibuat adalah menghantar anak ke rumah pengasuh kerana isteri bekerja ketika itu.

“Kira-kira 9 malam, ambvlans datang ke rumah dan membawa saya ke h0spital manakala isteri, Shasha Ridzuan, 26,

Dan dua anak kami yang turut menj4lani ujian c4litan didapati neg4tif C0vld-19.

Dipulaukan Penduduk Setempat

“Namun, msalah berlaku apabila anak dan isteri saya menerima lyanan dingin daripada segelintir penduduk setempat

Hanya kerana saya dijangklti C0vld-19 manakala alamat rumah kami turut diseb4rkan individu tidak bertanggungjawab,” katanya.

Selain itu, Shakirin berkata, dia ditvduh membuang gel4ng tangan kurrantin sedangkan perkara itu tidak benar.

Menurutnya, selain mereka empat beranak, keluarganya termasuk emak serta ayahnya yang tinggal di blok sebelah dan keluarga pengasuh turut terkena tempiasnya.

“Paling menyedihkan apabila isteri mahu membeli bekalan susu dan lampln pakai buang yang habis

Tetapi tidak dibenarkan kerana orang sekeliling takvt dia menjadi pvnca.

“Saya cuba menggunakan khidmat penghantar, tetapi mereka men0lak kerana tidak ber4ni ambil rislk0.

“Apa yang berlaku menambah tek4nan ketika saya di w4d kerana setiap masa memikirkan anak dan isteri di rumah

Memandangkan saya ketua keluarga tetapi tidak dapat membantu ketika mereka ditinggalkan.

Lebih membimbangkan apabila paras darah tinggi emak naik kerana tertek4n selepas mendengar orang sekeliling bercakap mengenai kami sekeluarga,” katanya.

Shakirin berkata, selepas memuat naik hantaran mengenai luahannya di Facebook (FB), baru ada yang tampil menghulurkan bantuan.

Katanya, hantaran dimuat naik itu bukan untuk meraih slmpati sesiapa, tetapi cara untuk menjelaskan perkara sebenar.

“Alhamdulillah, ramai memberi kata semangat dan tidak kurang tampil menghulurkan sumbangan.

“Salah seorangnya adalah pengurus restoran ,Shahrul Nizam Kamal yang menghantar makanan untuk keluarga saya sepanjang saya berada di w4d,” katanya.

Di sebalik ujian dilalui, Shakirin bersyukur kerana sudah pvlih daripada C0vld-19 dan tidak dithan di w4d lebih lama.

Katanya, dia gembira apabila kembali ke pangkuan keluarga selepas beberapa hari terplsah dan buat masa ini masih menjlani kuar4ntin di rumah.

“Saya reda dengan uji4n ini, tetapi mohon masyarakat tidak memandang neg4tif pesaklt atau mereka yang pernah dijangklti C0vld-19.

“Ini kerana kami tidak minta diuji sebegini dan penyaklt ini boleh menjangklti sesiapa saja,” katanya.

Terdahulu, hantaran kisahnya telah menjadi tul4r di media soslal

Assalamualaikum warga net . Saya Kirrin Di sah Kan positif C0vld-19 .

Apa saya nak maklum ni cemvhan kec4man daripada warga net ni. Tanpa selidik , Tanpa si4sat pasal k3s saya tup tup viral Di seluruh laman soci4l.

Terkil4n dengan penyeb4r berita Yang tak sahih , Ada Yang mengata Kan saya buang gelang ketika keluar Dari rumah. Ada Yang Kata p0lis datang rumah angkut saya.

Semua Tu nonsense. Merepek . Benda takda pape pun. Yes mmg saya keluar ahad Tu pergi kenduri kawan saya Dan keluar makan Di kedai achip .

Tapi bila check suhu badan neg4tive , saya takda simpt0n simpt0n saklt apa pun masa Tu.

Kalau saya tahu saya p0sltif , saya tak bod0h nak keluar Dari rumah untuk seb4r Kan benda vlrus ni. Saya Masih w4ras .

Apabila saya Di sah Kan saya p0sitif c0vld , saya suruh kenalan rapat saya Yang contact rapat terus buat sw4b test alhamdulillah dorang takda pape pun NEG4TIVE.

Tapi saya kecewa sikap sikap segelintir warga laman soslal menvir4l Kan saya mengata Kan saya Dan satu family saya posltive ?

Padahal saya sorang je Yang p0sitif. Setiap kec4man cemvhan warga net membuat family saya terjej4s.

Anak sulung saya berumur 2 Tahun 4 Bulan kehabisan Susu Dan pampers , anak kedua saya 10 Bulan kehabisan nestum Dan pampers .

Di sebab Kan korang viral benda tak sahlh ni family saya terjej4s tidak boleh Beli barang keperluan harian. Kamu nak family saya mati kelaparan ke ?

Hari Hari nak order grab food dgn ada tax lgi . Awak ingat saya mampu nak bayar semua benda Tu dengan keadaan saya Masih Di h0spital .

Mana korang punya sikap prihatin sesama manusia wahai warga Malaysia , saya Tanpa dapat bantuan keperluan

Hari Hari untuk family saya , mak ayah saya Di sebab Kan anda mengeluar Kan statement “Satu Family* kena c0vld padahal saya sorang je kena.

Masha Allah , saya kat sini menangls teringat Kan anak anak Bini saya makan apa , minum apa Mandi ke tak.

Saya fikir mak ayah saya Yang Ada saklt kr0nik sampai terjejas tak boleh keluar rumah sebab takvt Di jangklti.

Masha Allah berat lagi Mata memandang berat lagi bahu memlkul. Di sebab Kan mulut mulut macam ni lah membuat orang lain menderlta.

Saya luah Kan ni bukan Cari popularity , tapi saya saklt Hati berapa zal!m nya korang mencerita benda Yang tak sahlh.

Malu saya sebagai orang Islam Yang buat berita tidak sahlh ni. Sampai family saya menderlta macam ni sekali .

Korang tak kena lagi dkt family korang. Kalau kena Baru korang tahu saklt dia perlt dia lagi lagi Ada anak kecik Yang belum tutur percakapan.

Masha Allah. Semoga Di berikan hukuman setlmpal Di padang masyar Yang mencerita Kan tidak sahlh terhadap family saya .

My family I’m still loving you and I miss you guys Shasha Redzuan Stay Safe

Sumber:gstv.vip

Facebook Comments

Be the first to comment on "‘Sy Pesaklt C0VlD, Bukan Penjnyh’ Lelaki Sedlh Bila Anak dan Istri Diperlakukan Sebegini oleh Penduduk Setempat"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*