Pengvatkuasa Perbandaran ar4h penghunl hostel w4rga aslng bersihkan s4mpah s4rap yang dibvang dari tingkat atas

Sebagai rakyat Malaysia kebersihan negara adalah tanggungjawab bersama. Adalah penting untuk memastikan kawasan tempat tinggal kita sentiasa bersih supaya tidak ada peny4kit yang datang ataupun tidaklah s4kit mata memandang.

 

Tetapi tidak dinaflkan segellntir individu tidak bertanggungjawab telah menc3markan persekitaran dengan membu4ng smpah di merata-rata tempat.

 

Beberapa adu4n telah dibuat oleh penduduk tempatan di satu kawasan di Pel4buhan Klang. Pihak Majlis Perbandaran Klang telah datang membuat r0ndaan dan serbvan untuk melihat sekitar kawasan.

 

Dan didapati kawasan tersebut sangat k0tor dengan smpah yang dibvang dari penghunl tingkat atas flat berkenaan. Setelah diperlksa terdapat sekumpulan pekerja yang tinggal di tingkat 2 dan 3 bangunan tersebut di mana menempatkan hostel pekerja-pekerja sekitar 25-30 orang.

Oleh itu pihak MPK telah meng4rahkan semua penghunl turun dan membersihkan kawasan sekitar dan dalam masa yang sama memberi am4ran buat mereka supaya perkara yang sama tidak berulang.

12/05. MPK telah menerima advan daripada peniaga kawasan terdapat penghunl tingkat atas membvang smpah dari tingkat atas beralamat Lintang Sultan Muhammed 1B, Bandar Sultan Sulaiman, Pelabvhan Klang. #OpsBersihMPK

Hasil si4satan mendapati tingkat 2 dan 3 adalah h0stel pekerja yg mana seramai 25 orang mendiamai premls tersebut.

Pasukan MPK melalui Pengarah Jabatan Perkhidmatan Persekitaran MPK telah mengarahkan penghunl tersebut membersihkan smpah tersebut serta merta dan am4ran telah diberikan agar tidak membvang s4mpah dari atas dan menjaga kebersihan kwasan.

#JbtnPerkhidmatanPersekitaranMPK #KebersihanKlang

Perkongsian yang dibuat telah mendapat pelbagai k0men dan re4ksi dari w4rga penduduk setempat dan netlzen.

Rata-rata bersetuju dengan tlndakan yang dibuat malah ramai juga yang berk0ngsi maslah yang sama di kwasan tempat tinggal mereka.

Flat kat bandar sultan suleiman tu tolong tengok-tengok sekali orang majlis… dah jadi flat smpah dari jalan boleh nampak bertabvran dibvang dari atas… aritu skli da op3rasi sekejap bersih,

lepastu dibvang lagi ke bawah smpahnya.. kawasan tu pun dipenuhi dengan org aslng sila jalankan kerja sebagai pnjwat aw4m..

Terbaik kena buat macam ni lah bagi dia orang belajr h0rmati negara kita..kena jaga kebersihan negara malaysia..dan undng2 negara kita..

Lepas nih s4man pekerja. Sapa majlkan kenalpasti..s4man sama..jngan berlembut…kita jadi.kvli plak cuci.smpah kot0ran diaorang

Terbaik. Kena buat ker4han selalu bukan tkat w4rga aslng, penduduk setempat pun kena memainkan peranan dalam membendvng perangai membvang smpah merata2

Sumber : selendangbiru

Via hiburan kini

Facebook Comments

Be the first to comment on "Pengvatkuasa Perbandaran ar4h penghunl hostel w4rga aslng bersihkan s4mpah s4rap yang dibvang dari tingkat atas"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*