“Maaf, saya terpaksa d3dahkan apa yang Dato’ sembunyikan..” Lelaki Ini D3dah Kisah Sebenar Bos Jakel

Beberapa hari lepas, Muzaffar Jakel menerusi Instagram Story miliknya mengeluarkan kenyataan seolah-olah memperl3keh orang Melayu apabila ramai yang mempertlkaikan pembukaan gedung itu pada 4 Mei.

“Kesian aku dengan orang Melayu. SOP (prosedur operasi standard) bahasa Melayu pun tak pandai baca,”

Berkutan isu tersebut, Pengarah Urusan Kumpulan Jakel, Datuk Mohamed Faroz Bin Mohamed Jakel telah memohon maaf di atas kelakvan adiknya itu.

Menerusi perkongsian di laman Facebook Jakel, Faroz telah memberikan pencerahan tentang lsu tersebut dan memohon kemaafan dari seluruh rakyat Malaysia.

Mengulas lsu tersebut, seorang pengguna Facebook Uthman Daud telah membuat satu perkongsian dengan mendedahkan apa yang Datuk Mohamed Faroz sembunyikan selama ini demi kebaikan bersama.

B0lkot Jakel?

Tul4r hari ni tentang k3s keluarga Dato Feroz menghlna bangsa Melayu. Dan ramai melakukan kempen b0lkot Jakel kerana kesilapan ahli keluarganya itu.

Saya sebenarnya tak ingin nak tulis hal ni, tapi bila membaca mereka yang m4rah dengan post tersebut, rasa terpanggil juga untuk menulis.

Maafkan saya Dato’ Feroz kalau Dato’ baca post saya ni, saya terpaksa d3dahkan apa yang Dato’ sembunyikan selama ini demi kebaikan bersama.

Jakel terkenal dengan butik baju, kain dan karpet yang berkualiti di tanahair kita. Disebalik kisah jualan yang hebat, sebenarnya kita tak tahu bahawa duit keuntungan yang mereka dapat banyak disalurkan di madrasah-madrasah tempatan dan juga luar negara terutamanya di negara ketiga seperti Bangladesh dan lain-lain.

Saya tak kenal Dato’ Feroz secara peribadi, tapi saya kenal seorang maulana yang dilantik oleh Dato’ Feroz untuk meluluskan permohonan bantuan dari mana-mana madrasah agar ia disalurkan pada tempat yang betul.

Tidak cukup dengan itu, majlis-majlis perhimpunan ulama dan sebagainya, antara penyumbang besar adalah Jakel, tapi mereka tak letakkan nama syarikat mereka sebagai penaja majlis. Hanya orang yang terlibat secara langsung dalam majlis itu sahaja yang tahu tentang ini.

Pada setiap Jumaat, Dato’ Feroz sedekahkan duit selepas habis solat Jumaat. Kadang-kadang beliau sendiri yang beri dan kadang-kadang melalui staf beliau.

Ini apa yang saya tahu, dan apa yang tak tahu itu entah berapa banyak lagi sumbangan beliau ke atas agama ini melalui harta yang beliau dapat.

Yang membuat salah adalah salah seorang daripada keluarga beliau, tapi yang ajibnya perniagaan beliau yang hendak dib0lkot.

Dan adakah kerana satu kes4lahan itu terus menghilangkan segala kebaikan lain yang pernah beliau lakukan?

Bulan Ramadhan sepatutnya bulan sabar. Bulan didik n4fsu am4rah kita agar menjadi seorang mukmin yang sejati. Jangan biarkan berlaku permvsuhan dalam bulan yang mulia ini.

Si pel4ku sudah pun minta maaf, apalah salahnya kita pun merendahkan hati untuk memaafkan atas ketelanjuran tersebut.

Semoga Allah jaga hati kita dan tidak hancvrkan pahala ibadah kita seperti pasir yang ditiup angin. Aaminn..

P/s : wallahi saya tak pernah dibayar oleh pihak Jakel untuk share tentang ni. Baik sebelum mahupun sekarang..

Sumber:yoynetwork

Facebook Comments

Be the first to comment on "“Maaf, saya terpaksa d3dahkan apa yang Dato’ sembunyikan..” Lelaki Ini D3dah Kisah Sebenar Bos Jakel"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*