“Baru Tahu Selama Ni Ainan Ambil Wuduk Cara S@lah” – Ainan Tasneem Minta K@um Wanita Tonton Video Ambil Wuduk Yang Betul

Bekas penyanyi, Ainan Tasneem yang pernah popular dengan lagu Aku Suka Dia berkongsi satu video untuk kavm wanita tentang cara berwuduk.

Menurut Ainan, dia merasakan sangat penting untuknya berkongsi video tersebut kerana pada pendapatnya ramai perempuan yang tidak begitu tahu tentang perkara mengambil wuduk yang betul termasuk dirinya sendiri.

“Baru tahu selama ni Ainan ambil wuduk cara yang sal@h rupanya! Selama ni Ainan selamba je ambik wuduk waktu rambut masih dalam ikatan. So memang tak turunkan pun rambut dekat sideburn kiri kanan tu.

“Selama ni memang Ainan s3lak letak rambut tu kat belakang telinga. Rupanya tak sah wuduk kita kalau air tak kena pada rambut di bahagian sideburn tu sebab ianya berada dalam kawasan muka,” tulis Ainan.

Tulis Ainan, mungkin cara yang mudah adalah dengan menggunting rambut di bahagian tersebut untuk memudahkan mengambil wuduk dan memastikan rambut terkena air wuduk ketika membasuh muka.

“Kalau sideburn panjang, memang kena pastikan keluarkan semua rambut tu nak bagi kena air. Agak svsah kan sebab kebanyakan dari kita semua rambut panjang dan selalu ikat rambut untuk memudahkan ambil wuduk,” tambah Ainan lagi.

Ainan juga memohon kepada sesiapa yang mempunyai pengetahuan tentang perkara ini agar berkongsi tips untuk memudahkan mengambil wuduk.

“Semoga Allah ampunkan d0sa dan terima solat kita sebelum-sebelum ni atas sebab kejahllan kita sendiri, Aamiin,” tulis Ainan pada entri tersebut.

Pada masa yang sama, Ainan turut menambah terdapat perbezaan pendapat dalam lsu tersebut. Menurut Ainan, pendapat daripada mufti wilayah, hvkum basuh sideburn bagi wanita adalah sunat.

“Tetapi pendapat muktabar ulama mengatakan ianya wajib jadi lebih afdal untuk kita mengikut pendapat muktabar ulama. Sebaiknya kita ikut hvkum basuhan muka mengikut mazhab syafie yang wajib basuh bahagian sideburn tu ya.

“Terpulang pada anda sendiri untuk ikut pendapat yang mana. Yang penting harus yakin dengan ilmu yg kita ada. Dan sebaik-baiknya, ikutlahlah guru yang anda lebih cend3rung untuk mendengar pendapatnya.

“Tapi sekiranya kita betul-betul ambil berat dengan cara kita mengambil wuduk, inshaaAllah pasti akan memberikan ksan yg lebih baik pada setiap ibadah kita,” tulis Ainan lagi.

 

View this post on Instagram

 

ORANG PEREMPUAN WAJIB TENGOK VIDEO NI! . Allahuakbar, Ainan rasa macam Ainan kena post video ni untuk share kepada lebih ramai orang. Sebab Ainan rasa rata2 kebanyakan perempuan tak tahu perkara ni. Ainan pon baru tahu sebenarnya 😭 . Baru tahu selama ni Ainan ambil wuduk cara yg salah rupanya! Selama ni Ainan selamba je ambik wuduk waktu rambut masih dalam ikatan. So memang tak turunkan pun rambut dekat sideburn kiri kanan tu. Selama ni memang Ainan selak letak rambut tu kat belakang telinga. Rupanya tak sah wuduk kita kalau air tak kena pada rambut di bahagian sideburn tu sebab ianya berada dalam kawasan muka. . Nak cara senang mungkin boleh gunting rambut kita dekat bahagian tu. So inshaaAllah senang nak ambik wuduk sebab kita boleh pastikan yg rambut tu kena air waktu basuh muka. Kalau sideburn panjang, memang kena pastikan keluarkan semua rambut tu nak bagi kena air. Agak susah kan sebab kebanyakan dari kita semua rambut panjang dan selalu ikat rambut untuk memudahkan ambil wuduk. . Mohon tips pada siapa yg dah lama tahu berkenaan perkara ni. Korang semua memang gunting sideburn ke atau cuma tarik je rambut bahagian sideburn tu keluar? . Semoga Allah ampunkan dosa & terima solat kita sebelum2 ni atas sebab kejahilan kita sendiri, Aamiin 😭 . UPDATED : Ada perbezaan pendapat dalam issue ni. Pendapat daripada mufti wilayah, hukum basuh sideburn bagi wanita adalah sunat. Tapi pendapat muktabar ulama mengatakan ianya wajib jadi lebih afdal untuk kita mengikut pendapat muktabar ulama. Sebaiknya kita ikut hukum basuhan muka mengikut mazhab syafie iaitu wajib basuh bahagian sideburn tu ya. Terpulang pada anda sendiri untuk follow pendapat yg mana. Yg penting harus yakin dgn ilmu yg kita ada. Dan sebaik-baiknya, follow lah guru yg anda lebih cenderung untuk mendengar pendapatnya. Tapi sekiranya kita betul2 ambil berat dgn cara kita mengambil wuduk, inshaaAllah pasti akan memberikan kesan yg lebih baik pada setiap ibadah kita 😊 . Tengok next video Ainan ada share batas wuduk pada muka wanita untuk lebih jelas ❤️

A post shared by A I N A N T A S N E E M (@ainantasneem92) on

Ainan Tasneem merupakan penyanyi yang dicungkil bakat melalui laman YouTube tetapi mengambil keputusan untuk bervndur daripada dunia seni apabila dia menamatkan zaman bujangnya pada tahun 2017.

Sumber: gempak

Facebook Comments

Be the first to comment on "“Baru Tahu Selama Ni Ainan Ambil Wuduk Cara S@lah” – Ainan Tasneem Minta K@um Wanita Tonton Video Ambil Wuduk Yang Betul"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*